„Prihvatizare” ca la CODRU – Jaful anului 2008

Sursa: Valentin Spătaru – cotidianul Timpul

De data aceasta a protestat Alianţa „Moldova Noastră”, dar pe o temă ce solidarizează toată opoziţia, căci are o conotaţie puternică financiar-electorală pentru actuala putere.

Hotel Codru
Hotel Codru

În plină criză mondială (care pe noi nu ne atinge nici măcar cu o floare), cei care mai deţin puterea în Moldova îşi trag o privatizare fără precedent. Timp de opt ani n-au înstrăinat atâtea bunuri, câte vor să vândă (şi se crede că tot ei – să le cumpere) într-o lună. Sunt bunuri şi branduri de valoare mai mult decât economică. E ceva serios, nu-i vorba de garaje sau oloiniţe pe la periferii. Sunt scoase la mezat imobile din inima capitalei şi întreprinderi naţionale strategice, cum ar fi Compania „Air Moldova”, Hotelul „Codru”, Hotelul „Dacia”, magazinul „Unic”, cantina Parlamentului, Fabrica de vinuri „Ialoveni”, Fabrica de produse cosmetice „Viorica” şi altele. Cei care au venit la putere cu lozinca „jos prihvatizarea!”, la sfârşit de mandat ridică „sus privatizarea!”, de parcă ar vrea s-o ia cu ei.

Argumentul atragerii de investiţii străine e fals, pentru că orice economist va confirma faptul că, pe timp de criză, investitorii mai mult pleacă decât vin. Iar politicienii din opoziţie afirmă zilnic că aceste privatizări majore de până la alegeri miroase a corupţie la cel mai înalt nivel, atât de înalt încât nici CCCEC-ul n-o ajunge. Şi, mai susţin ei, o parte din banii recoltaţi pe ascuns de comunişti sunt destinaţi campaniei lor electorale. Numai că poporul se indignează, opoziţia protestează, dar guvernanţii tac şi fac… bani pre-electorali. Pesimismul lui Dodon poate numai să-i bucure pe cei predestinaţi să cumpere, căci vor lua aceste obiective şi mai ieftin, sub scuza crizei mondiale. Deşi ministrul economiei deplânge preţurile mici – atenţie! -, el e departe de ideea sănătoasă de suspendare a acestei privatizări.

Probabil, crezând că pot readuce în simţiri factorii responsabili, membrii Alianţei „Moldova Noastră” au protestat în faţa guvernului sub genericul „Comuniştii fură ţara! Opriţi privatizarea electorală!”. Coordonatorul pichetului, consilierul municipal Oleg Cernei, a declarat această privatizare murdară drept curată hoţie. Ca la „Codru” – hotelul adus drept exemplu şi care e unul dintre cele mai bune din Chişinău. Se spune că guvernanţii l-au scos „la mezat” cu 60 milioane de lei, pe când el ar costa circa 60 milioane de euro, susţin cei de la AMN, făcând trimitere la preţurile de piaţă. Numai de vreo 14 ori mai mult pentru noi, care pierdem, sau mai puţin pentru cei care vor câştiga de pe urma acestor escrocherii.

Ion Guţu, deputat AMN, referindu-se la acelaşi hotel, zice că e la autogestiune şi are profit. Anul trecut, a înregistrat vânzări de 35 milioane lei, din care până şi bugetul de stat a câştigat defalcări de cca 9 milioane lei. Şi Oleg Cernei, în faţa protestatarilor, şi Ion Guţu, în Parlament, au presupus că guvernanţii cunosc viitorii proprietari. Iată de ce se grăbesc, iată de ce preţurile sunt atât de mici. Şi se va vinde exact la timp, în ajun de sărbători, când lumea e cu gândul la brăduţ şi la masa festivă, iar investitorii reali vor fi în vacanţe de Crăciun.

Ne au de proşti, se indignează lumea atunci când află aceste dedesubturi. Aşa precum a fost când au privatizat sanatoriul „Moldova” din Odesa, la numai o lună de la publicarea în „Monitorul Oficial” a listei obiectivelor propuse pentru privatizare. Cităm din declaraţia deputatului AMN, Ion Guţu: „A fost privatizat de o companie înregistrată în februarie 2008 la Chişinău, fără mari activităţi, cu 7 mln. dolari şi cred că va fi vândut până la alegeri cu 30 mln. dolari – preţul real”. Să vedem dacă protestele Alianţei „Moldova Noastră” vor mai avea efect la acest sfârşit de an, sau vor fi necesare acţiuni de altă natură la începutul anului viitor.

Leave a comment