Cine a câştigat alegerile în R. Moldova?

Sursa: “Timpul”

Înfrânt nu eşti atunci când sângeri,
nici ochii când în lacrimi ţi-s.
Adevăratele înfrângeri
sunt renunţările la vis.

(Radu Gyr, „Îndemn la luptă”)

…După alegerile din 5 aprilie, Dictatorul a aruncat Basarabia în hăul intoleranţei şi al luptei de clasă, creând în societate o atmosferă de violenţă, inchiziţie poliţienească şi tortură psihologică. Şi aceasta e abia începutul, fiindcă miercuri, 22 aprilie, Dictatorul a jurat în faţa învăţătorului său, V. I. Lenin, că „lupta nu s-a terminat, lupta abia începe”. Lupta împotriva cui? Bineînţeles, împotriva „duşmanilor statalităţii”, adică a „unioniştilor” sau, şi mai concret, a acelei jumătăţi din populaţia R. Moldova care a votat pentru Opoziţie, contra comuniştilor.

Că Dictatorul e decis să continue lupta împotriva acestora s-a văzut încă în seara de 5 aprilie când, nefiind făcute publice rezultatele oficiale ale alegerilor, el a declarat că nu va dialoga cu Opoziţia. Anume această afirmaţie a fost chibritul ce a aprins protestele din 6 şi 7 aprilie, preluate abil de regim şi deturnate în sensul dorit de el. Astfel, Dictatorul şi-a încheiat al doilea (şi ultimul) mandat cu un scrutin fraudat şi cu incendierea sediilor Preşedinţiei şi Parlamentului.

După 7 aprilie, R. Moldova a devenit „vedeta” presei de pe mapamond. Tot mai multă lume a început să se intereseze unde se află această R. Moldova şi ce se întâmplă acolo. Ziare serioase din Occident publică comentarii pe marginea evenimentelor de aici. Multe dintre ele fixează corect diagnosticul, recunoscând că această bizară şi anonimă R. Moldova… este, de fapt, acea parte a României care a trecut la URSS în urma Pactului Molotov-Ribbentrop, fiind condusă azi de un comunist, fost general sovietic de miliţie. Aceste ziare mai descoperă că Uniunea Europeană are o atitudine subiectivă şi discriminatorie faţă de România şi R. Moldova, că emisarii ei ar fi „oamenii Kremlinului” şi că rapoartele pozitive prezentate de ei, inclusiv cele privitoare la rezultatele alegerilor, sunt vulnerabile la capitolul credibilitate. Într-un cuvânt, după 7 aprilie s-a produs un şoc ce a trezit lumea occidentală, a rupt-o din clişeele tradiţionale şi a determinat-o să-şi scoată ochelarii de soare când se uită spre R. Moldova.

Patru adevăruri despre alegerile din 5 aprilie

…iar în R. Moldova, Dictatorul încearcă să-şi legitimeze puterea – obţinută în urma fraudelor electorale – prin teroare, arestări şi sânge. Această putere însă niciodată nu va fi recunoscută de jumătate din populaţia R. Moldova; atâta timp cât va rezista, ea va purta asupra ei blestemul nelegitimităţii, fiindcă a fost câştigată prin minciuni, abuzuri, manipulări, violenţă şi sânge. În zadar Dictatorul va „strânge şurubul” – cu cât îl va strânge mai tare, cu atât mai rapidă şi puternică va fi explozia… În acest context, este oportun să creionăm şi câteva adevăruri pe care le-a consacrat scrutinul din 5 aprilie.

1. Comuniştii au suferit o înfrângere morală zdrobitoare

Evenimentele din 7 aprilie le-au stricat sărbătoarea, iar câştigul electoral din 5 aprilie este, de fapt, o înfrângere morală zdrobitoare a comuniştilor. Căci este evident că, dacă la cele 41 de mandate ale Opoziţiei s-ar mai adăuga şi cele furate, Dictatorul nicidecum nu a câştigat majoritatea! Acesta e adevărul despre scrutinul din 5 aprilie – Opoziţia a câştigat alegerile! Chiar şi cu cele 41 de mandate partidele de opoziţie au înregistrat o victorie incontestabilă: în condiţiile în care pentru comunişti au lucrat mai toate televiziunile şi posturile de radio, când ei au folosit fără neruşinare resursele administrative, când pentru ei au fost forţate să voteze armata, poliţia, spitalele şi… cimitirele, când alegătorii simpli au fost corupţi prin ajutoare umanitare, când unor categorii sociale întregi în ajunul alegerilor li s-au majorat salariile ş.a.m.d. – şi aceasta într-o atmosferă de frică generalizată şi de hărţuire şi denigrare a Opoziţiei -, să obţii 41 de mandate înseamnă să câştigi alegerile!

2. Un scrutin cu valoare de referendum

Să nu ne scape din vedere următorul fapt: este pentru prima dată în istoria R. Moldova când partidele de dreapta (polul liberal – PL, PLDM şi AMN) câştigă (repet, într-o luptă inegală) 41 de mandate! Astfel, scrutinul din 5 aprilie are valoare de referendum, fiindcă aceste 41 de mandate reprezintă voinţa clar şi conştient exprimată a cetăţenilor moldoveni cu viziuni proeuropene şi pro-româneşti. Aceste 41 de mandate au aruncat în aer mitul comuniştilor despre cele „două procente de români” din R. Moldova! Iată adevărul ce i-a speriat pe comunişti!

3. Apariţia unei noi elite politice

Alegerile din 5 aprilie au fost un pas serios în direcţia reformării clasei politice. Drept urmare, s-au cristalizat cu toată claritatea două tabere ale clasei politice moldovene: elita politică comunistă, rusofilă, antieuropeană, anti-românească şi antireformatoare reprezentată de Voronin, Lupu, Greceanâi and Co, şi noua elită politică, anticomunistă, proeuropeană şi pro-românească, avându-i ca purtători de drapel pe V. Filat, D. Chirtoacă, A. Tănase, C. Fusu, M. Godea, O. Cernei, V. Osipov ş.a.m.d. Ieşirea în scenă a acestei generaţii noi de politicieni i-a împins în afara politicii pe V. Tarlev, D. Diacov, D. Braghiş, V. Pavlicenco şi, bineînţeles, pe veteranul şi campionul infracţiunilor politice de la Chişinău, Iu. Roşca. Dispariţia acestora a simplificat scena politică şi a salubrizat-o în modul cel mai serios.

4. Majoritatea nu va ceda, nu va renunţa la vis

Electoratul care a votat aceste partide – PL, PLDM şi AMN – nu are dreptul să se considere învins. Se vede că aşa ne-a fost scris – să ieşim atât de greu, cu atâtea jertfe, din noaptea bolşevică adusă de Voronin. De aceea, şi pentru noi, lupta nu s-a terminat, ea continuă. Îmi dau seama că în spatele acestei concluzii stau oameni concreţi, destine şi drame. Nu exclud, poate, că unii au obosit să mai lupte şi vor depune armele. Alţii vor lua drumul străinătăţilor. E dreptul lor. Fiecare decide pentru sine ce face: se retrage, se vinde sau continuă lupta. Sunt însă convins că majoritatea nu va părăsi linia frontului. Cu atât mai mult că, repet, pe 5 aprilie nu noi am fost înfrânţi. Pentru că adevăratele înfrângeri sunt renunţările la vis, vorba poetului…Iar noi nu renunţăm la visul nostru de a fi liberi.

În loc de epilog: Nelinişti provocate de „votul de aur”

Majoritatea comunistă din viitorul parlament va avea de furcă cu o Opoziţie de cu totul altă calitate. La timpul lor, comuniştii au provocat alegeri anticipate cu 40 de mandate; actuala Opoziţie, cu 41 de mandate, va putea repeta cu uşurinţă performanţa comuniştilor. Pentru aceasta însă e nevoie ca această Opoziţie să nu calce pe grebla pe care a călcat Opoziţia din 2005. Mă refer la acel „vot de aur” care nu le ajunge comuniştilor pentru a alege preşedintele. Neliniştea adâncă a celor care au votat PL, PLDM şi AMN e provocată de acest vot. Dacă vor reuşi comuniştii să-l cumpere, precum a promis Dictatorul, aceasta va însemna o adevărată sinucidere nu numai a liderului şi partidului respectiv, dar şi a tuturor celor trei partide liberale. Ba mai mult, aceasta ar însemna dispariţia electoratului de dreapta din R. Moldova, care nu va mai supravieţui unei noi trădări…

Acum, într-adevăr, viitorul R. Moldova depinde de aceste trei partide.

Advertisements

13 Responses to Cine a câştigat alegerile în R. Moldova?

 1. mihai says:

  Daca se va da votul de aur o sa iesim in PMAN si nu vom striga “jos comunistii” dar “afara cu democratii”!!!

 2. mihai says:

  …si cu mai multe luminari in mina…..

 3. Gavril says:

  foarte frumos

 4. Gutu Maxim says:

  domnule O.Cernei cum putem noi oamenii simpli care au votat împotriva comuniștilor sa ne facem auziți de catre liderii opoziției sa le spunem ca dacă voteaza comuniștii ei ne scuipa pe noi cei care am stat în piața alături de dumneavoastră și am strigat pîna numai aveam voce jos comuniștii, cum rămîne cu băieții ce au decedat, dar cei torturați ce vor spune, la ce au servit toate aceste jertfe, ca pâna la urma un dobitoc să voteze comuniștii? daca cineva va vota atunci viitorul republicii a murit pentru totdeauna, cu toate că în aceasta țară mă ține și firul de iarbă din stradă, personal voi renunța la tot și eu drumul spre țările străine…păzeștene doamne!

 5. grigore says:

  Sa va spun eu cit costa REAL “президентский” голос”.
  Este egal cu moartea a inca unui partid “democrat” asta tre s-o tie minte acel nou Iuda care o va face.Tre sa se gindeasca nu numai la cele 5-50 mln care le va primi dar si la ceea ce a patit Rosca, Diacov,Serebrian,Neagu s.a.

 6. Este un articol un articol foarte bun, dupa parerea mea. Oleg Cernei ma surprinde intotdeauna prin spiritul sau independent si prin inteligenta deosebita. Bravo!
  Cit despre electoratul de dreapta – eu cred ca nu poporul ci politicienii trebuie sa fie de dreapta in sufletul lor, daca 51 de deputati ar fi unionisti, nu s-ar uni Republica Moldova cu Romania?

 7. dadatroll says:

  Pai na castigat Vornonin? Sau astai intrebare capcana?

 8. mariusmioc says:

  Corectă observaţia că 7 aprilie a făcut ca întreaga presă internaţională să fie atentă la Moldova. Comuniştii nu aveau nevoie de aşa ceva, ar fi preferat să-şi facă mendrele în linişte, neobservaţi de opinia publică internaţională.
  De aceea nu cred în scenariile care se vehiculează cu “provocatorii” infiltraţi, a fost pur şi simplu o răbufnire spontană a mîniei poporului care n-a fost controlată de nici un partid.
  Dacă se va discuta amnistia propusă de Voronin, un lucru să cereţi: nimic legat de fraudele electorale nu trebuie să fie amnistiat. Dacă veţi izbuti să băgaţi vreo 2-3 comunişti în puşcărie (fie şi “acari Păun”, activişti de rangul cinşpe) pentru fraude electorale, asta va ajuta ca viitoarele alegeri să fie corecte.

 9. Jon says:

  Ma tem ca deacum comunistii au facut treaba si deacum il au pe acest Iuda in miinele sale, nu degeaba sunt asa de convinsi ca vor mai sta la guvernare.

  Unica solutie e sa va legati cu fringhii sau catuse si sa plecati pe o saptamina prin Antarctida unde nu este politie si comunicatii, in alt mod ma tem ca acest vot il va primi comunistii, nu cred o sa fie o problema mare ca sisul sau alta organizatie din multimea pe care le are voronin sa vina la acest Iuda si sal ia direct pina la urna de vot.

  Din pacate tot ce am spus nu e poveste ci un fenomen normal in tara in care traim.

 10. Banditu says:

  daca shi aceasta se va intimpla apoi adio viselor noastre shi adio REPUBLICA MOLDOVA!!!!! sunt departe de casa shi am facut multe ca sa scapam de comunisti acum soarta noastra e in miinile partidelor LIBERAL_ DEMOCRATICE!!! sa vedem ce va fie, dar daca acest vot ishi face aparitzia o sa fie multa lume care o sa piara o data cu asta! shi asta la modul cel mai serios…..

 11. AntiKGB says:

  Nu sunt de acord intr- un singur lucru cu Tanase, el bineinteles a facut o analiza corecta a evenimentelor, si recomandarea sa de a fi optimisti-moderati dar revolutionar, singurul lucru cu care nu sunt de acord e ca in cazul unei tradari( care se pare inevitabila0 opozitia, si noi cu ea va pierdea neaparat> in primul rind cred ca va pirdea doar pardidul din rindurile cui va veni tradatorul, si pe drept caci e nevoie de disciplina de fier ca sa invingi vipera comunisto-mafiota, probabil va fi AMN(pate nu vom vedea , nui chiar atit de esential), in cazul in care vor trada 2 sau chiar trei partide nici atunci noi nu trebuie si va asigur nu vom ceda! de ce, simplu in actualele conditii economice, cu o economie falimentara, cu imprumuturile UE blocate( Cu siguranta in special dupa analiza incalcarilor grave ale drepturilor omului din ultima perioada), scaderea drastica a remitientelor de peste hotare, si o Rusie care nu se stie daca e in stare sa-si plateasca datoriile corporativa ce se ridica la 420 mlrd$(deci mai putin ajutor material pentru slugi si lachei)Klanul va cadea cu siguranta, intrebarea este doar de timp, aici vor fi mai multi facori subiectivi, dar dupa cum arata degringolada din cadrul familiei se pare ca sfirsitul lui august-septembrie destul de plauzibil!!

 12. victor says:

  Nu cred ca opozitia va vota un candidat comunist presedinte,dar mai presus de toate partidele de opzitie nu trebue sa faca cualitie cu partidul rapitor,ei trebue sa ceara alegeri repetate si cu asta basta sa incheiat discutiile cu comunistii.sa-i lase sa conduca fara opozitie ,ca ori cum departe nu vor ajunge,sfirsitul comunizmului la noi in tara e pe sfirsite,asa a sfirsit-o si iliescu in rominia,

 13. pacifistu says:

  daca vor asiata (partidele liberal-democratice)la vot,sunt sigur 1000000000% k va fi ales presedintele , ba kiar cu cel putin 3 voturi in plus…….
  unika solutie , e absenta ,,,,,,,,

  Rabdare si Curaj…….

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: