Sistemul nostru de vot a fost construit pentru găşti de partid- Din arhiva personală

Din cînd în cînd, pe scena politică din Moldova apare subiectul independenţilor. Iată că şi pe mine mulţi dintre vizitatorii blogului Oleg Cernei mă iau la întrebări, de ce mi-ar trebui cutare sau cutare partid, dacă aşi putea candida independent etc., etc., mă rog, chestiuni care au dreptul la existenţă. Dar nu uitaţi, dragii mei, că trăim în Republica Moldova unde una spunem şi alta fumăm. Sistemul nostru de vot a fost construit pentru găşti de partid. Cine nu se alipeşte de cineva nu are nici o şansă de cîştig. S-a vorbit şi s-a tot vorbit despre faptul că alegerile pe listă ştirbesc actul democratic, că omul are tot dreptul să-şi cunoască alesul la faţă. În caz de vreo problemă să vină la el în audienţă, să-i amintească cine şi pentru cine a votat. În felul acesta, îi vor aminti zilnic pentru ce a venit omul în Parlament şi ce misiune are el acolo. Sigur că lucrurile se complică, trebuie să porţi de grijă alegătorului, să te întîlneşti cu el în permanenţă. Mai bine totuşi, e să te postezi într-o listă cu 100 de inşi, nimeni nu răspunde de nimic, pui partidul în loc de scut şi trăieşti bine-mersi pentru ani în Parlament. Acuma este clar că nu schimbăm situaţia, sîntem în alegeri şi am scăpat momentul. Dar vor veni şi alte alegeri, poate mai democratice, poate mai umanizate. Deocamdată, sistemul nostru electoral nu încurajează alegerea candidaţilor îndependenţi. Dimpotrivă, s-a făcut în fel şi chip, ca aceştea să nu poată aduna nici măcar un procent. Imaginaţi-vă că în Parlament vor fi cîţiva deputaţi independenţi. Aceştea vor vota aşa cum le dictează conştiinţa şi nu cum le va dicta şeful de partid. De 8 ani în Parlament dictează şeful de partid şi ce folos din asta. Ţara a devenit mai prosperă sau Dumneavoastră mai fericiţi? Pe naiba. Marea amăgeală constă în aceea că mulţi dintre liderii politici din opoziţie îl critică pe Voronin, de altefel, pe bună dreptate. Dar în realitate, ei vor să fie în locul lui. Toată suflarea să-i ştie de frică, să nu deschizi gura înaintea şefului, să stai permanent umilit şi pus la punct.

Advertisements

16 Responses to Sistemul nostru de vot a fost construit pentru găşti de partid- Din arhiva personală

 1. nenea Iancu says:

  cat adevar graiesti, dle Cernei. Cei care vorbesc despre “schimbare” sunt exact la fel ca si cei care sunt acum si care trebuie schimbati. Mi-e mila de Moldova, mi-e mila de cetatenii ei. Pentru ca deocamdata nu se vede viitorul normal. Ai nostri pleaca, ai nostri vin.

 2. din chisinau says:

  …parerea mea pur subiectiva…ca nu au facut bine cei de la AMN ca nu te-au inclus macar in primii 15…..
  si acum toata lupta asta a voastra interna….distruge ideea omului de rind….nu se mai intelege cu acest AMN…
  tu, ca un lup ranit…sfisii tot…….
  ….devide et empera….spuneau romanii si aplica comunistii…

 3. prometeist says:

  mi-ati castigat respectul prin “Marea amăgeală constă în aceea că mulţi dintre liderii politici din opoziţie îl critică pe Voronin, de altefel, pe bună dreptate. Dar în realitate, ei vor să fie în locul lui.”.
  Respect!

 4. Dacian says:

  D-le Cernei va rog sa nu va suparati pentru ca nu sunteti in fruntea listei candidatilor pentru alegeri. Cred ca partidul din care faceti parte are nevoie de d-voastra in consiliul municipal, acolo unde de altfel sunteti unul din cei mai activi consilieri.

 5. Oleg C. says:

  dle Cernei, cu tot respectul care a mai ramas, dar faptul ca selectati doar comentariile pozitive in adresa Dstra, pune la indoiala credibilitatea Dstra ca politician. Deci, repet intrebarea pusa anterior, in speranta ca imi veti oferi un raspuns sincer:
  Oare nu considerati ca postarile foarte rare din ultimele zile s-au datorat actiunilor pe care le-ati intreprins in ultimele zile? Poate ar trebui sa elaborati un plan de auto-salvare?
  Numai bine.
  P.S. Daca nu veti publica acest comment, sa stiti ca dezamagirea mea va obtine proportii inimaginabile si despre asta cred ca voi medita pe blogul meu.
  Fara nicio suparare, Va doresc numai bine.

 6. TV says:

  Imi place articolul asta D-le Cernei si cred ca avem nevoie de cel putin democratizarea partidelor politice pentru ca schimbarea pe care ne-o dorim atit va veni nu cu plecarea lui Voronin & Co. dar cu schimbarea care trebuie sa se petreaca in interiorul tuturor partidelor din RM. Democratia cu toate principiile ei nu pot fi promovate de partide care in esenta nu sint sau cel putin nu functioneaza dupa principii democratice si ultimele evenimente ne demonstreaza inca o data acest lucru!

 7. Lucifer says:

  pai bine, atunci de ce in PL Chirtoaca nu asculta de Ghimpu?

 8. De acord cu conţinutul articolului.

  Dacă e să privim din perspectiva votului uninominal, atunci va fi clar că doar partidele mari vor fi avantajate, eventual şi unele partide ce au o influenţă regională puternică. Astfel, partiduţele mici de buzunar nu vor avea şansa să apară în Parlament, deoarece pentru fiecare fotoliu de deputat vor trebui să acumuleze cel puţin 50% într-o circumscripţie, ceea ce doar cîteva partide vor putea face. Prin vot uninominal vor apărea şi candidaţii independenţi, care pentru a ajunge în Parlament vor trebui să cîştige în propria circumscripţie, fără a fi nevoiţi să alerge toată ţară să acumuleze 1 sau mai multe procente

 9. dumitru says:

  supărarea dvs ce ține de AMN și liderul acestei formațiuni își spune cuvântul, de ce nu vă alipiți PL-ului, eu defapt acolo și vă văd în prezent și pe viitor. de fapt urechean a dat dovadă de foarte multă incompetență în păstrarea colegilor de fapt cei mai activi ai partidului.

 10. Lup Bătrân says:

  Ar fi bine să citească şi dl Petrenco(vreo 50 de ori, cum fac călugării cu rugăciunile) aceste reflecţii . Poate astfel va înţelege unde se află adevărata rădăcină a corupţiei moldave şi nu va mai bate câmpii cu “acorduri”, “11 puncte”, “1000 principii” anticorupţie.
  respectele mele.

 11. dadatroll says:

  Ce chestie casai si la noi.

 12. ggg says:

  foarte tare

 13. consilier says:

  Decizia secretă a lui Urechean
  După excluderea din AMN a consilierilor municipali Oleg Cernei şi Mihai Ciobanu, aceştia, se pare, caută să completeze cererile de aderare la un alt partid. Printre formaţiunile politice la care ar putea adera Oleg Cernei figurează PL, care a cheltuit mai puţini bani în campania electorală decât AMN. Amintim aici că Cernei îl acuzase pe liderul AMN că a împărţit locurile pe lista electorală în funcţie de contribuţiile financiare ale candidaţilor. Oleg Cernei argumenta că anume din cauza lipsei banilor el a fost plasat pe locul 31 la alegerile din 5 aprilie.
  De altfel, cred că mai multe partide au împărţit locurile în funcţie de sumele investite de candidaţi, fără a ţine cont şi de imaginea pe care ar aduce-o formaţiunii aceste persoane.

  Să revenim la Cernei şi Ciobanu. Nu este exclus că cei doi ar putea deveni membri ai PD, pentru că Diacov este interesat să-şi fortifice partidul, atrăgând politicieni populari. Un exemplu este miza pe care a pus-o pe Marian Lupu, care a readus PD-ul în Parlament în urma alegerilor din 29 iulie. Pentru Cernei, probabil, ar fi mai dificil să pătrundă în PLDM, deoarece în această formaţiune există deja o echipă bine definită şi, dacă ar avea loc alegeri anticipate în 2010, consilierul ar putea prinde locul 78 în lista electorală. Acest lucru, însă, ar putea să nu-i convină consilierului.
  Există şi o a treia variantă pe care ar aplica-o Cernei, continuându-şi independent activitatea politică, dar acest lucru nu i-ar fi de folos politicianului. Practica naţională a demonstrat că candidaţii independenţi rămân sub pragul electoral.

  De altfel, polemicile dintre Serafim Urechean şi Oleg Cernei s-au iscat încă din timpul alegerilor parlamentare din aprilie. Cernei nu părea încântat de locul pe care îl ocupa în listă. «Prea mulţi oameni au investit în anumite partide şi se regăsesc în urma unor jocuri de culise în alte locuri decât ar merita». Replica lui Urechean a fost că el merită locul pe care îl are.

  Ca mai apoi, pe 12 octombrie curent, ziarul formaţiunii să titreze că Oleg Cernei a fost exclus, acum o lună, din AMN. Acesta a declarat pentru presă că, oficial, nu a fost informat despre excluderea sa. «Am întrebat despre această decizie, însă mi s-a spus că e una secretizată». Liderul AMN susţine că decizia de excludere a celor doi consilieri a fost luată de Biroul Permanent al AMN şi că nu este una secretă.

  Iurie Sanduţa
  preluat de pe zdg.md

 14. niki09 says:

  Problema aşa-numitelor alegeri democratice este cu mult mai complicată decât cea menţionată în articol. Responsabili de situaţia creată în cea mai mare măsură sunt comuniştii, implementând în societate mecanismul alegerilor communist-democratice. Fiind preocupaţi de punerea in functiile de toate rangurile pe adepţii săi, aceştea au inventat şmecheria: mai intâi candidatura necesară se numeşte prin ordin, iar după aceea se declară alegeri, care se influenţează masiv folosind aparatul administrativ. Astfel s-a procedat cu plasarea lui Gheorghe Cecan în fotoliul de rector al USM. Fiind mai întâi numit în funcţia respectivă acesta intr-un an de zile a făcut mai întâi nişte schimbări de cadre. Apoi, pentru alegeri s-a constituit un ”ştab”, evident din persoanele de conducere (I. Enicov – prim prorector, P. Gaugaş – prorector, M. Revenco – prorector, C. Marin – decan, A Perjan – decan, M. Bulgaru – decan, I Niculiţă – şef catedră, ş. a.). Acest ”ştab”, sub conducerea lui Ciocanu s-a ocupat de ”organizarea” alegerilor:
  – mai întâi s-a ticluit o scrisoare de susţinere a candidatului Cecan, chipurile pentru a o publica în presă. Scopul a fost altul – de a vedea cum reacţionează membrii senatului la rugăminte şi de a determina modul de comportament faţă de aceştea. Fiecare membru al Senatului a fost chemat în cabinetul prorectorului Enicov şi rugat să ”semneze” susţinerea lui Cecan
  – după semnarea scrisorii de susţinere o parte dintre senatori au fost invitati de catre diferiţi membri ai ”ştabului”, în dependenţă de gradul de influenţă a acestora, şi sub diferit pretext li s-a spus să facă anumite semne, abea vizibile, în buletinul de vot, chipurile pentru a exclude unele neînţelegeri
  – o parte dintre senatori au fost obligati să iasă din cabina de vot cu buletinul deschis pentru ca să se vadă pentru cine au votat
  – la o parte dintre senaturi li s-au propus funcţii după alegeri în schimbul votării ”corecte”
  – unii senatori au fost intimidaţi şi speriaţi cu unele păcate pe care le aveau şi pentru care ar fi putut să poartă răspundere

 15. sperantavit says:

  De acord. Comunistilor le revine faima celor mai iscusiti falsificatori de alegeri

 16. dima01 says:

  E scris bine.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: