În CMC s-au adunat şi stau la “congelator” zeci, poate chiar sute de kilograme de proiecte de decizii

primariaAşa s-a întîmplat că am avut ocazia (sau nenorocul) să conduc ultimele şedinţe ale Consiliului Municipal Chişinău. Acel Consiliul municipal Chişinău, (aşa numitul parlament al capitalei) care, după o pauză electorală buimatica şi de lungă durată, săptămîna trecută, a fost convocat la munca de rutină. Nu-i nici un secret, în CMC s-au adunat şi stau la “congelator” zeci, poate chiar sute de kilograme de proiecte de decizii, toate în aşteptarea ochelarilor de consilier. Pe lîngă preocuparea general-naţională, cine merită să fie şef de stat în această ţară, mulţi, foarte mulţi chişinăuieni îşi caută de ale lor, vor să construiască un acaret, să mişte ceva din loc, să pună cărămidă peste cărămidă, cu alte cuvinte să-şi înbunătăţească viaţa. Iar pentru această operă absolut normală, legislaţia în vigoare cere ştampila Consiliului Municipal Chişinău. Obligatoriu. Pînă a ajunge la CMC, hîrtiile parcurg alte itinerare: comisii, direcţii, departamente, ecologie, sănitărie, etc, etc. Nu carecumva aţi crezut că-i simplu? Greşeală. Totul se face cu nerv, cu chin şi necaz. În special discuţiile din CMC. Deci, cum spuneam, oamenii Chişinăului stau ani de zile în aşteptatea unei banale decizii, să zicem o arendă sau o construcţie pe lîngă casă. Vine la CMC, iar CMC-ul îi spune omului să aştepte. Nu precizează cît dar, de obicei, acest aşteptat poate fi pînă la paştele cailor. Iar consilierii, bine-mersi veneau balonaţi politic la şedinţele consiliului. Ore, zile şi chiar săptămîni întregi Nu-i normal. Fireşte că nu. Drept că, posibil, lucrurile se vor schimba spre bine. CMC începe a fi instituţie municipală care lucrează în folosul cetăţeanului. Cînd afirm acest optimism mă bazez pe faptul că, în ultimele şedinţe am reuşit să adoptăm cîteva sute de decizii, multe dintre care au tot stat prăfuite în sertarele autorităţii municipale. Vreau să fiu şi mai optimist şi, se pare că există un oarecare temei. În sfîrşit, dispare atmosfera de ostilitate şi neîncredere dintre CMC şi primarul general al capitalei Dorin Chirtoacă. Atît primarul, cît şi CMC au aceleaşi preocupări – să gestioneze bine treburile în capitală. Parcă totu-i clar, numai că în activităţile noastre comune, pe parcursul anilor, se implicau grangurii politici din afara CMC-ului. În felul acesta, îl făceau nefuncţional. Un timp, CMC a fost pe punctul de aşi da obştescul sfîrşit. Oricîtă politică am face, fie şi dreaptă, pînă la urmă, omul te judecă după fapte şi nu după cravată sau apartenenţă la vreun birou politic naţional, global sau universal al partidului din care faci parte. Haideţi să recunoaştem, contează modul cum îl tratezi în soluţionarea problemei lui, poate mărunte la prima vedere. Dar omul de rînd nu vrea să stea sub uşile primăriei şi să cerşească iscălituri şi ştampile. Care politică, domnilor, afara practic e iarnă, iar odată cu frigul, în prim-planul opiniei publice apare şi noţiunea de “Termocom”. Apare ca o sperietoare.

Advertisements

2 Responses to În CMC s-au adunat şi stau la “congelator” zeci, poate chiar sute de kilograme de proiecte de decizii

  1. Vtepes says:

    . Dar amenzile pentru gunoiul aruncat pe unde se nimereste? Cand vor fi marite (pâna la nivel european) in asa fel ca nici un plebeu sa nu indrazneasca a face murdarii?
    Daca nu se accepta aceasta propunere, avem alta. Sugeram d-lui O.Cernei sa fie instituite premii pentru cei ce se simt liberi si nu se tem sa-si arunce resturile,gunoiul pe unde le dicteaza “cugetul”.
    Nu de alta, dar oricum suntem printre cele mai murdare tari din Europa si cu cea mai mica (umana!)) amenda aplicata pentru asemenea contraventii. Daca nu putem rezolva problema gunouilui (poate cineva nu-l prea vede, dar eu il vad si mi se face groaza), atunci cum vor rezolva celelalte probleme care-s mult mai complicate???

  2. socolenco says:

    Salut! Cind se face anuntul de aderare la PL si daca aceasta aderare se va face in grup cu alti amn-isti? Se vehiculeaza ca daca AMN se destrama atunci acesta va fi impartit intre PLDM si PD. Cred ca o parte ar putea trece si la PL, in special aripa liberala.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: