„Ori plătim cât costă, ori ne ducem la fund”

Sursa:  Cotidianul “Timpul”

IMG_4154Deciziile CMC din 15 septembrie de a scumpi, de la 1 octombrie, călătoria cu transportul în comun din capitală şi tariful la apă şi canalizare sunt, la momentul de faţă, cele mai discutate subiecte în rândul chişinăuienilor. Acest fapt se datorează, nu în ultimul rând, şi propagandei intense pe care o fac mass-media aservite comuniştilor.

Prin aşa-numitele „sondaje” în stradă, realizate seară de seară de posturile de televiziune NIT sau M1, în care intervievaţii condamnă în unanimitate şi cu o deosebită vervă decizia CMC, populaţiei i se insuflă neîncrederea în noua guvernare. De fapt, proiectul privind majorările respective a fost elaborat în CMC cu mult timp înainte de alegeri. Potrivit specialiştilor, majorările se impuneau mai demult, pentru că preţul serviciilor respective era în capitală mult mai mic decât în alte localităţi.

Astfel, pentru serviciul de apă şi canalizare, consumatorii din Făleşti, de exemplu, plătesc 18 lei pe metru cub, la Bălţi – zece lei, la Nisporeni şi Comrat – 20 de lei, la Străşeni – 25 de lei, la Criuleni, Căuşeni, Cimişlia – 16 lei. Cel mai puţin achită consumatorii din Ungheni – şapte lei şi cei din Cahul – nouă lei. Astfel, majorarea şi la Chişinău a tarifului la apă până la 9,16 lei înseamnă, de fapt, restabilirea unei echităţi în raport cu cetăţenii din alte oraşe şi sate ale republicii.

Vizavi de necesitatea acestor majorări am solicitat şi opinia unor experţi, care ne-au expus argumentele lor.

Nistor Grozavu, viceprimar al capitalei

La Chişinău, ultima scumpire în transportul public a fost operată de CMC încă în 2006. De atunci, numai tariful la curentul electric a crescut cu 40 procente, nemaivorbind de costul pieselor de schimb, al parcului rulant etc. Noi ne-am ciocnit de o situaţie paradoxală în care, de fapt, preţul de cost al unei călătorii în transportul public nu acoperă nici 50% din cheltuieli. Am fost puşi în faţa unei dileme: sau, încet-încet, rămânem fără transport public, deoarece 75 procente din parcul urban de autobuze şi troleibuze are o vechime de cel puţin 15 ani şi nu mai poate fi exploatat, sau majorăm tarifele pentru călătorie, în conformitate cu cheltuielile suportate de agenţii transportatori. În aceste condiţii, am mai decis ca subvenţiile care erau acordate celor două instituţii să fie oferite direct, sub formă de compensaţii, categoriilor socialmente vulnerabile.

În ceea ce priveşte tarifele la apă, am fost nevoiţi să le ajustăm în corespundere cu recomandările ANRE. Un alt motiv care a condus la majorarea tarifului e că Banca Europeană de Investiţii a condiţionat acordarea unui grant de cel puţin trei milioane de euro cu majorarea tarifului şi apropierea acestuia de cel real, pentru a beneficia de unele credite pentru dezvoltarea reţelelor de apă şi canalizare din municipiu. De altfel, ţinând cont de vechimea reţelelor, pur şi simplu suntem obligaţi să le schimbăm. Imaginaţi-vă ce s-ar putea întâmpla dacă ar ieşi din uz, doar pe o perioadă scurtă, sistemul de alimentare cu apă.

Mihai Roşcovan, director Business Consulting Institute, ex-consilier municipal

Orice scumpire a serviciilor şi mărfurilor trezeşte, de regulă, nemulţumiri, fiindcă salariile şi pensiile nu cresc în aceleaşi proporţii. Însă, în cazul tarifelor la apă şi al taxei de călătorie, această majorare ar fi trebuit să fie efectuată nu acum, ci cu doi, trei ani în urmă, fiindcă menţinerea tarifelor sub costul cheltuielilor conduce la deteriorarea serviciilor. Tarifele trebuiau majorate mai înainte, dar comuniştii niciodată nu au promovat o politică tarifară adecvată, ca să îmbunătăţească calitatea serviciilor. Ei fie lăsau cheltuielile pentru aceste servicii pe seama bugetului municipal, fie lăsau întreprinderile să falimenteze. În ultimii doi-trei ani, majoritatea comunistă din CMC făcea tot posibilul ca aceste întreprinderi prestatoare de servicii să falimenteze şi, probabil, să poată pune mâna pe ele.

Oleg Cernei, consilier municipal

Cetăţenii ar trebui să ştie că proiectul de decizie cu privire la majorarea tarifelor la apă potabilă şi canalizare a fost pregătit de fosta coaliţie majoritară din CMC, formată din PCRM şi PPCD, şi de către consiliul de administraţie de la „Apă-Canal”. Pe atunci, preşedinte al CMC era Eduard Muşuc. Practic, în condiţiile în care „Apă-Canal”, din şapte zile ale săptămânii, funcţionează numai patru, înseamnă că erau semne ca această întreprindere să falimenteze. Exista riscul ca chişinăuienii să nu aibă apă potabilă 24 de ore din 24. Declaraţia recentă a PCRM cheamă, de fapt, la nesupunere faţă de primărie şi CMC şi instigă la proteste fără motive plauzibile.

Aceste decizii au fost adoptate la 15 septembrie, dar ele vor intra în vigoare la 1 octombrie. În aceste două săptămâni, organizăm dezbateri publice pe marginea acestor tarife. Nu e exclus ca la sfârşitul lunii CMC să se întrunească în şedinţă şi să facă unele modificări. În plus, noi am anulat facilităţile a peste 120 de mii de cetăţeni care beneficiau de gratuitate în transportul public. Asta însemna 145 mln. de lei anual din bugetul municipal. Noi ofeream scutiri pentru procurori, judecători, vameşi etc., alături de pensionari şi invalizi. Am anulat facilităţile, dar vom aloca, persoanelor cu un venit lunar mai mic de 1450 de lei, câte 70 de lei. În felul acesta, banii se direcţionează spre categoriile socialmente vulnerabile. Cât despre pensionari, cu compensaţia acordată, cred că se poate călători aproape în fiecare zi până la piaţă şi înapoi.

Advertisements

4 Responses to „Ori plătim cât costă, ori ne ducem la fund”

 1. Metodele aplicate din umbra de catre fortele comuniste conservatoare ,in momentul de fata in Republica Moldova, se aseamana izbitor de mult cu scenariile aplicate in Romania,imediat ce Iliescu a iesit de la guverare. Sunt metode standard prin care se poate induce neincrederea in viabilitatea unui sistem democratic autentic (sistem care,fie vorba intre noi,ramane inca utopic la nivel mondial) Nu cred ca exista sansa unei inseninari imediate a climatului politic…Avem de-a face cu mentalitati care apartin unor generatii ce nu pot concepe existenta unui sistem politic lipsit de coruptie si manat de interese obscure..Din pacate e nevoie de mult timp pentru ca tinara generatie sa ajunga la nivelul la care ,curatita de orice urma de gaounosenie totalitarista, sa poata prelua destinele societatii..E vorba de nevoia de oameni noi, cu imagine solida in fata electoratului…e nevoie de tineri care sa nu poata fi santajati si pusi in slujba sistemului trecut.

 2. anticolonist says:

  Dle Cernei! totul e bine si frumos. pina a enumera localitatile Moldovei care achita mai scump pentru m3 de apa.

  dar! ati uitat sa ne spune-ti citeva maruntisuri:

  1- citi m3 de apa curg la vale in: Bălţi , Nisporeni , Comrat ,Străşeni , Criuleni, Căuşeni, Cimişlia , Ungheni , Cahul … etc.

  2. care este lungimea apeductului de la sursa de alimentare spre consumator! si, citi m3 de apa care curg tot la vale raportat la cap de consumator! raportat la pret!!!

  3. citi m3 de apa curg pirau la vale in localitatile enumerate de Dvs. in raport cu Colonitsa!!! si cu Chisinau-ul nostru!!!

  4. cum se raporteaza decizia CMC cu legea cu privire la drepturile consumatorilor?

  5. si in sfirsit! cum se raporteaza gestionarea eficienta declarata de vacarii de pe dealurile Colonitsei cu treburile Municipiului Chisinau?

  Multumesc anticipat pentru raspuns.

 3. blogideologic says:

  @ Oleg Cernei
  Este vorba pur şi simplu de respectarea principiului dublei partide din contabilitate, un principiu capitalist necesar pentru ca organizaţia economică să funcţioneze. Recenta Mare Recesiune din Occident s-a produs tocmai pentru că acest vechi principiu, un criteriu al adevărului economic, a fost escamotat.

 4. Ed___ says:

  extraordinar articol

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: