Coaliţia roş-oranj înstrăinează patrimoniul municipal

Sursa: Cotidianul “Timpul

Consilierul municipal Oleg Cernei a cerut să fie reexaminată decizia CMC din 1 august 2008, când – cu voturile comuniştilor, pepecediştilor şi pesediştilor – 1,25 ha de pământ din sectorul Ciocana, Chişinău, au fost vândute la un preţ derizoriu, deşi acest teren se afla în litigiu. Timp de circa zece ani, aici au fost parcări pentru şoferii care locuiesc în această zonă. Noii proprietari, văzând că locuitorii acestui sector continuă să-şi parcheze maşinile la locul vechi, i-au alungat cu focuri de armă.

Proiectul de decizie privind vânzarea celor 1,25 ha de pământ a fost introdus pe ordinea de zi a consiliului municipal în şedinţa care a avut loc la 1 august 2008, la propunerea consilierului PPCD Eugenia Stârcea. Acest proiect de decizie n-a fost coordonat cu niciun viceprimar, n-a contrasemnat nici secretarul consiliului, ci a fost semnat doar de Vladimir Modârcă, arhitectul-şef al municipiului.
De fapt, lotul constituie motivul unor procese de judecată îndelungate. În 1997, prin decizia primăriei Chişinău, acest teren din sectorul Ciocana a fost dat în arendă Întreprinderii Individuale „Haiducul Puşcaşu” şi SRL „Rodea-Lux”. Mai târziu, în 2006, prin decizia CMC, lotul a fost arendat de Asociaţia veteranilor de război ai batalionului de poliţie cu destinaţie specială. În 2007, CMC a anulat şi această decizie. Însă, la 23 iunie 2008, Curtea de Apel Chişinău obligă CMC să perfecteze actele necesare pentru restabilirea relaţiilor de arendă cu ÎI „Haiducul Puşcaşu”. Cu toate acestea, la 1 august, ştiind că există decizia Curţii de Apel, CMC adoptă decizia de a vinde acest teren. Mai târziu, la 10 decembrie, şi Curtea Supremă de Justiţie se pronunţă pentru prelungirea contractului de arendă cu „Haiducul Puşcaşu”.

„E straniu faptul că, deşi SRL „Codru” s-a adresat la autoritatea publică locală cu un demers de a i se oferi 0,7 ha de pământ, unii dintre consilieri, fiind foarte amabili, i-au vândut tocmai 1,25 ha de pământ cu 5 mln. 500 mii lei. Dacă ar fi fost organizată o licitaţie, pe acest teren s-ar fi putut lua chiar şi 25 mln. lei. E importantă o precizare: această decizie a fost votată la 1 august, într-o şedinţă clandestină nocturnă, fiind încă un exemplu de înstrăinare frauduloasă a patrimoniului municipal”, a menţionat consilierul Oleg Cernei. Conform deciziei CMC, pe acest lot, SRL „Codru” urmează să construiască un centru comercial şi o parcare auto cu multe niveluri. Oamenii însă nu vor avea în curând acolo o nouă parcare, deoarece „Codru”-lui i s-a permis să amenajeze temporar o piaţă agroindustrială.

Vizavi de acest caz există şi un recurs al procuraturii prin care se solicită recunoaşterea nulităţii deciziei CMC din 1 august 2008, privind vânzarea lotului din str. M. Sadoveanu 1, pe motiv că „CMC a înstrăinat terenul proprietate publică, fără organizarea unei licitaţii”. Dar nici recursul procuraturii nu i-a deranjat pe consilieri.
Cei mai revoltaţi de situaţia creată sunt cetăţenii care locuiesc pe str. M. Sadoveanu. Şoferii susţin că au cumpărat locurile pentru parcare încă în vara trecută şi că trebuie să fie despăgubiţi pentru investiţiile făcute. Totuşi, arhitectul-şef al oraşului, Vladimir Modârcă, ne-a declarat că parcarea a fost provizorie, iar termenul de arendare a terenului pentru aceasta a expirat. Totodată, el a precizat că primăria se află în litigiu cu firma care a cumpărat terenul, după ce primarul Dorin Chirtoacă a contestat decizia CMC de vânzare a acestui teren. Pe acei care au nevoie de parcări, arhitectul-şef i-a sfătuit să se adreseze la pretura de sector, ca să le indice unde sunt locuri libere. Referindu-se la biserica înălţată pe o porţiune a lotului în cauză, Modârcă a menţionat că ea ar trebui să fie demolată din „contul celor care au construit-o abuziv, fiindcă este o construcţie neautorizată”.

Advertisements

One Response to Coaliţia roş-oranj înstrăinează patrimoniul municipal

  1. Ion says:

    va multumesc, d-le Cernei pentru explicatiile aduse. eu personal parchez automobilul mai mult de un an la aceasta parcare. pe parcursul ultimilor ani la Ciocana au fost inchise practic toate parcarile raminind doar 2 de asemenea dimensiuni ca acesta si daca se inchidea si ea chiar nu stiu unde mai puteai gasi loc pentru automobil deoarece curtile deja sunt arhipline. Eu, si multi alti soferi, dupa cum ati vazut, suntem numai pentru pastrarea lotului respectiv pentru parcarea automobilelor – deoarece idea cu piata agricola nu e reala – ciocana are o piata agricola deja si o retea densa de magazine agroalimentare in sector. Insinuez ca daca ar fi fost dat lotul indata pe el ar fi fost construite case de locuit la fel cum s-a intimplat si se intimpla cu loturile din imprejurime (de-a lungul strazii Sadoveanu) unde in loc de parc si fisie forestiera s-au ridicat case (afaceri care de fapt tot trezesc suspiciuni).
    Ideea cu parcatile de multe nivele de mult timp se incearca sa fie realizata in practica insa fara succes la noi in Chisinau.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: