Banii nereglementaţi care circulă în politică reprezintă cel mai mare pericol de corupţie la nivel global, potrivit unui studiu

Sursa: Agenda.md

coruptiaPerformanţa Republicii Moldova la capitolul guvernare şi anti-corupţie este slabă

(Washington D.C.) – Indiferent de mărimea acestuia, fluxul nerglementat de bani care circulă în procesul politic este pericolul numărul unu în ceea ce priveşte corupţia, după cum subliniază un nou studiu. Raportul, o investigaţie solidă în 57 de ţări, a fost prezentat azi de Global Integrity, o organizaţie non-profit recunoscută pentru evidenţierea trend-urilor globale în materie de guvernare sau corupţie.

„Pentru al treilea an consecutiv, nivelul scăzut de transpa renţă în finanţarea partidelor politice şi a oamenilor politici reprezintă punctul vulnerabil pentru cadrul anti-corupţie din cele mai multe dintre ţări.”, a afirmat directorul executiv al Global Integrity, Nathaniel Heller. „Dacă e să luptăm la modul cel mai serios cu fenomenul corupţiei şi abuzului de putere, atât în statele dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare, este extrem de necesar să controlăm drumul banilor viraţi în politică. Iată cea mai efectivă măsură de precauţie.”

Raportul Global Integrity Report: 2008 se referă la state precum Canada, Japonia şi Italia, precum şi la o sumedenie de regiuni care abia îşi dezvoltă economia de piaţă, sau însăşi statul, de la Argentina şi China la Cisiordania şi Irak. Raportul nu măsoară percepţiile despre corupţie, ci mai degrabă evaluează mecanismele de responsabilizare şi transparenţă, aşa cum se manifestă ele (sau nu se manifestă), pentru a preveni corupţia prin intermediul a 300 „indicatori de integritate”. Golurile în acele măsuri de precauţie indică unde este cel mai probabil să se producă corupţia.

Global Integrity prezintă în premieră o „Listă neagră (watch list)” a Marii Corupţii, care include state precum Angola, Belarus, Cambodgia, China, Georgia, Irak, Muntenegru, Maroc, Nicaragua, Serbia, Somalia, precum şi regiunea Cisiordania, Yemen, fiecare dintre acestea fiind asociate cu un risc considerabil de corupţie la cel mai înalt nivel. Lista identifică statele unde gestionarea ineficientă a conflictelor şi intereselor, fluxurilor de bani în procesul politic, supravegherea slabă a întreprinderilor de stat, luate împreună, conferă un risc sistemic, la cel mai înalt nivel, de furt din resursele publice. „Această listă este din păcate caracterizată de un mix toxic de factori de risc în ceea ce priveşte corupţia. Aceasta ar trebui să ne alarmeze.”, a precizat Heller.

Referitor la Republica Moldova, Global Integrity raportează că performanţa la capitolul guvernare şi anti-corupţie este slabă. Un rating scăzut a fost înregistrat la categoria responsabilitate a guvernării, supraveghere a corupţiei şi responsabilitate a instituţiilor juridic. Media au obţinut la rândul un scor scăzut în a monitoriza corupţia, în timp ce „Constituţia RM garantează dreptul la opinie şi expresie.” În ciuda legislaţiei robuste care criminalizează corupţia, agenţia responsabilă de lupta anti-corupţie, care ar trebui să aplice acele legi, se dovedeşte a fi ineficientă. Totodată, sistemul electoral pare a fi unul riguros şi inclusiv.

O serie de state au înregistrat progrese sau regrese în comparaţie cu 2007. Îmbunătăţiri î n domeniul anti-corupţie au fost raportate în Bangladeş şi China; evaluarea mai pozitivă a fost prilejuită de introducerea unei noi reglementări, care garantează cetăţenilor accesul la informaţiile oficiale. Pe de altă parte, Bosnia şi Herţegovina, Ecuador, au obţinut scoruri mai scăzute; Georgia la rândul ei, a decăzut în top pentru al doilea an consecutiv, deşi continuă să insiste în a consolida democraţia de la Revoluţia Rozelor din 2003.

„Evaluările pe ţară conţinute de raport oferă unele dintre cele mai detaliate şi argumentate evaluări ale mecanismelor anticorupţie aplicate.”, a afirmat Directorul Internaţional al Global Integrity, Marianne Camerer. „Raportul oferă celor care elaborează  politicile publice, investitorilor, cetăţenilor informaţie care permite înţelegerea provocărilor unice pentru fiecare ţară, precum şi acţiunile de urmat:”

Raportul reprezintă produsul a unei colectări de date şi cercetări de teren de durată, care a cumulat peste 260 de jurnalişti şi cercetători din statele vizate, care au calculat peste 20.000 de indicatori, în total. Raportul din 2008 prezintă situaţia din următoarele state:
Africa de Sud
Albania
Angola
Argentina
Azerbaijan
Bangladeş
Belarus
Bosnia şi Herţegovina
Bulgaria
Cambodgia
Camerun
Canada
Chile
China
Cisiordania
Columbia
D.R. Congo
Ecuador
Egipt
Etiopia
Fiji
Filipine
Georgia
Ghana
Guatemala
India
Indonezia
Insulele Solomon
Iordan
Irak
Italia
Japonia
Kazahstan
Kenya
Kirghizia
Kuwait
Lituania
Macedonia
Marco
Moldova
Muntenegru
Nepal
Nicaragua
Nigeria
Pakistan
Polonia
Romania
Rusia
Serbia
Somalia
Tanzania
Tunisia
Turcia
Uganda
Ungaria
Yemen
Zimbabwe
Pentru a consulta Raportul Global Integrity: 2008, vă rugăm să accesaţi http://report.globalintegrity.org.

Raportul Global Integrity: 2008 a fost finanţat de către Agenţia Australiană pentru Dezvoltare Internaţională, Agenţia Canadiană pentru Dezvoltare Internaţională, the Legatum Institute şi Banca Mondială.

Global Integrity este o organizaţie non-profit recunoscută pentru evidenţierea trend-urilor globale în materie de guvernare sau corupţie. Colaborând cu o reţea de 100 de jurnalişti şi cercetători din 92 de ţări, intenţionăm să profilăm şi să consolidăm dezbaterile despre guvernare, reforme anti-corupţie, precum şi să oferim instrumente de diagnostic viabile la nivel naţional, sub-naţional, sectorial. Datele noastre sunt utilizat e periodic de donatori, experţi neguvernamentali şi guvernamentali, în măsură să promoveze reforme atât în statele dezvoltate, cât şi în cele în curs de dezvoltare. Pentru mai multe detalii despre organizaţia noastră, vizitaţi http://www.globalintegrity.org.
Contacte:
Nathaniel Heller, 202-449-4100; nathaniel.heller@globalintegrity.org
Jonathan Werve, 202-449-8123; jonathan.werve@globalintegrity.org

Advertisements

One Response to Banii nereglementaţi care circulă în politică reprezintă cel mai mare pericol de corupţie la nivel global, potrivit unui studiu

  1. Ego says:

    Bravo Oleg. O selectie buna a unui material care trebuie sa puna semne de intrebare si politicienilor nostri.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: