De ce Tudor Darie nu raspunde?

Sursa:preluat de pe Curaj.net

Dragi colegi – cititori de stiri. Am urmarit zilele acestea un eveniment nu prea placut. Cazul Unimedia -Cernei. Fiind un cititor fidel al Unimedia [[oricum tin mai mult la Curaj.nen]] am tot sperat ca in sfirsit vom avea si noi o sursa demna de informare. Prima data cind a iesit Unimedia, eu ca nebunu, abea asteptam sa ajunga cu rutiera la servici, ca sa pot deschide calculatorul, si sa citesc stirile care imi plac mie, acelea de pe Unimedia. Toate au mers extraordinar, pina ce am dat de prima problema. Am incercat, cu citeva luni in urma, sa ma inregistrez pe Unimedia si, din pacate, la cele 3 incercari, cu emailuri diferite, nu am primit nici un email cu autentificarea inregistrarii. Am sunat, vara trecuta, si am discutat cu un domn, era unul din fratii Galusca, care m-a asigurat ca voi primi emailul. Asa si nu a fost sa fie [[incercati si dumneavoastra, chiar acum ca sa va convingeti]]. Ei, am trectu eu pste acest mic incident si continuam sa urmaresc cu intuziasm Unimedia. Si aici, conflictul Unimedia -Cernei. Eu nu vreau acum sa tin apararea nimanui. Doar vreau, sa aflu niste raspunsuri, si sa fie clar pentru mine, ca cititor: sa continui sa cred in Unimedia, ori nu. Si anume:

1. In politica Editoriala a Unimedia [[care o gasiti la Unimedia pe site]] este un principiu, citez “profesionalism. Dacă este un subiect scandalos, ştirea nu se publică până când nu este verificată din a doua sursă. Se publică doar fapte. Învinuirile fără probe pot fi publicate doar în cazul în care reprezintă opinia unei persoane concrete.”

Eu, ma pun pe mine in situatia lui acel Cernei [[poate fi oricine din Dumneavoastra]]. Miine vine la mine la banca un client din strada si imi cere 1 mln de lei credit. Eu, normal ca nu ii dau asa suma exagerata. Si el, se duce la un oarecare X, care are un blog sub pseudonim, si posteaza in el un articol de ma face cu unt si otet, pe mine, declariand ca nici nu ma considera ca om [[ce, de fapt, reprezinta un act discriminativ]]. Si, a doua zi, Unimedia, fara ca sa verifice a 2-a sursa [[conform principiului de mai sus]] pur si simplu publica articolul. Deci, acel X nu este o persoana concreta [[conform principiului de sus]] si efectiv, Unimedia, nu are voie sa publice acel articol. Ori, Unimedia stie cine-i acel X, in cazul lui Cernei este vorba de Cozer. Noi, cititorii, care, chipurile, scrim Stirea la Unimedia, am vrea ca redactia Unimedia sa ne dea numele concret, a acelui Cozer, astfel sa ne dovedeasca ca ei stiu aceasta persoana Concreta si stirea a fost publicata conform principiului de mai sus. Daca, insa Unimedia, nu ne poate da numele Concret, a acestei persoane, reiesa ca Unimedia a incalcat unul din principiile politicii sale Editoriale – profesionalismul. Aceasta din urma da dovada de manipulare a opinie publice, a noastra, a cititorilor, care am avut incredere in Unimedia. Astfel, acest precedent poate genera alte sute de articole din anonimat, care pur si simplu vor aduce, atit prejudicii morale, cit si defaimare publica a unei sau altei persoane:eu, tu, el sau ea. Eu nu imi doresc sa fiu facut cu ou si otet de un anonim, mai ales ca si pe nedrept, ca aopi sa mi se dea dreptul la replica, ca o bombonica unui maidanez.

2. Tot in Politica Editoriala Unimedia exista alt principiu, citez: “imparţialitate. În cazul în care subiectul de presă reprezintă un conflict, se solicită cât mai multor opinii pe criteriul echidistanţei, astfel încât Unimedia să nu fie perceput ca fiind un portal de ştiri partizan.”

Eu nu pot sa inteleg un lucru, cum Unimedia sa nu fie perceput ca un portal de stiri partizan, daca Unimedia publica stiri de la autori anonimi, incalcind propriile politici editoriale, si de fapt, facind un act de partizanism prin asta. Apoi te duci si ceri, echidistant, de la cineva sa-ti comenteze asupra gafei facute de tine? Suna ridicol si din cale afara a oricarei etici jurnalistice.

3. Din cite stiu, Unimedia ofera servicii de desing si promovare a blogulrilor pe portal. In cazul unui politician, de desing nu ma intereseaza, cum Unimedia promoveaza acele bloguri ale persoanelor politice, respectind principiul Politicii Editoriale Unimedia, citez “neafiliere politică. Angajaţii Unimedia pot fi membri sau simpatizanţi ai diferitor partide politice, dar în activitatea reportericească se ghidează de normele deontologice ale ziaristului şi nu angajează portalul de ştiri în dispute politice.” Care norme, daca singur promovezi un politician, adica un blog al acestuia?

4. O intrebare pentru Domnul Tudor Darie: Ati dat asa declaratie, citez “…în rest, persoanele interesate de plasarea publicităţii pe portalul de ştiri Unimedia urmează să contacteze agenţia de comunicare online AdCenter, care gestionează publicitatea pe site-ul nostru.

Spre surprinderea mea, am constata de pe siturile Unimedia si AdCenter ca aceste doua institutii au aceeasi adresa juridica. Ba mai mult ca atit, din internet aflam ca:

Serviciile de host pentru AdCenter is inregistrate pe numele P.P. ASTA DA S.R.L.

Domain name: adcenter.md
Registrant: P.P. ASTA DA S.R.L.
Created: 2007-09-17
Expiration date: 2009-09-17

Si acele ale Unimedia deasemenea is inregistrate pe numele P.P. ASTA DA S.R.L.

Domain name: unimedia.md
Registrant: P.P. ASTA DA S.R.L.
Created: 2008-09-20
Expiration date: 2009-09-20

Si din Wikipedia avem ca “ Tudor Darie….Ulterior, în 2005, este ales membru de birou în cadrul Consiliului Naţional al Tineretului din Moldova, în 2006 – director al ziarului pentru tineri “Asta DA”, iar din ianuarie 2008 devine director general al New Media Group.”

Deci cum nu am da tot la Tudor ajungem. De ce ne tot incuracati cu scheme din acestea? Unele bannere vin de pe AdCenter, altele de pe Unimedia. Puteti clar sa publicati un regulament care si de unde vine si undei delimitarea intre toate aceste firme peste firme fantome? Si cuvintul nostru inseana Tudor Darie?

Muta sanatate Unimedia, si sa nu uitati sa raspundeti la punctu 1. Noi nu o sa va punem sa va cereti scuze, ca nu aveam asa tupeu, dar, doar va rugam sa introduceti in Politica Edetoriala de la Unimedia, ca orice clarificare din partea cititorului cu Unimedia, mai ales daca e conversatie telefonica, va fi public postata. Ca lumea sa nu fie surprinsa in mod partizan. Doar in aceleasi Politici Editoriale Unimedia, la capitoul Informatie Generala avem, citez “…Tendinţa UNIMEDIA este să devină un portal multimedia, care este elaborat cu participarea activă a cititorilor în format text, foto, audio şi video”

Cu ce va deranjeaza atunci participarea nostra activa, fie ea chiar si prin telefon?

A, cit pe ce sa uit, dupa toate cele expuse puteti sa excludeti urmatorul principiu din Politica Editoriala a Unimedia, citez “abordare originală. Subiectele de presă sunt tratate dintr-un punct de vedere neconvenţional, care formează un stil aparte al ştirilor Unimedia.” Ca doar nu aveti de gind sa va acoperiti spatele cu acest principiu din moment ce “Noi scrim stirea”?

Multumesc Curaj.net! Acum chiar ramii unicul portal, in Moldova, unde oricine poate scrie sitri si citi stiri fara pretentii de Politica Editoriala utopica si falsa.

Cu drag,

Bursuc Igor

Advertisements

5 Responses to De ce Tudor Darie nu raspunde?

 1. Artur says:

  Vorba multă, sărăcia omului. Un subiect tras de păr. Chiar nu aveţi ceva mai util de făcut?

 2. Tudor Darie says:

  aşa cum întrebările din articol îmi sunt adresate mie, am să răspuns succint pentru a clarifica lucrurile:

  1. Articolul despre Oleg Cernei a fost publicat la rubrica “blogosfera”, ceea ce înseamnă că nu e vorba de o ştire, ci despre o opinie (ca şi majoritatea articolelor de pe bloguri). Respectiv, nu eram obligaţi să contactăm persoana acuzată pentru a obţine o declaraţia de la a doua sursă.

  2. Referitor la imparţalitate şi profesionalism, am precizat din start că vom respecta dreptul la replică a politicianului Cernei, dacă dânsul va dori să publice un articol cu titlul de replică. Oleg Cernei a fost interesat de propunere şi noi am publicat pe site, la aceeasi rubrică – blogosfera – replica sa.

  3. Despre “afiliere politică” putem discuta atunci când pe site sunt publicate informaţii pozitive doar despre un singur partid politic, iar celelalte – sunt discreditate (a se vedea cazul Eu TV, Flux etc). În cazul UNIMEDIA, la rubrica Blogs.UNIMEDIA sunt promovaţi diferiţi politicieni din diverse tabere politice – Vitalia Pavlicenco, Oleg Cernei, Leonid Bujor, Sergiu Mocanu etc. În viitorul apropiat la această rubrică vor fi incluşi şi alţi politicieni din alte partide. Aşa înţelegem noi să fim neafiliaţi politic, promovând o diversitate de opinii.

  4. Da, confirm, domenul unimedia.md este înregistrat pe “Asta DA” SRL. Şi ce e ilegal din asta? Nimic.

  în concluzie, UNIMEDIA a publicat o opinie critică pe site (semnată de Alex Cozer, nu de un anonim). Ulterior, a publicat replica lui Oleg Cernei la aceeaşi rubrică. Consilierul Cernei a greşit lansând acuzaţii false, pentru care şi-a cerut scuze. Asta e! Succes!

  PS: Dle Cernei, înţeleg că “v-am înţepat un pic”, dar deveniţi ridicol promovând pe blogul Dvs. acest articol. Autorul articolului de mai sus – “bursuc” – are un singur post publicat pe Curaj.net, ceea ce înseamnă că şi-a creat un cont nou pentru a plasa acest material. Articolul este preluat şi pe blogul lui Oleg Cernei. Prefer să nu deduc careva concluzii, dar situaţia îmi pare ridicolă. 🙂

 3. Oleg C. says:

  Am senzatia ca autorul acestui articol e Oleg Cernei 🙂
  Aceleasi erori gramaticale.

 4. Bradu says:

  Citesc si nu stiu ce sa fac:
  1. Sa rid cu lacrimi, sau
  2. Sa pling de ris…

  Gata cu sfada, concentrati-va la creativitate .

 5. Volkov says:

  Tudor, raspunsul tau atesta ca te simti cu pufusor pe … caciula. Asta Da – Asta Est. Ce sa mai ascunzi? tu gestionezi publicitatea pe site, tu faci politica editoriala, tu … tu… tu…

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: