Consilierii municipali au păreri contradictorii despre bugetul mun. Chişinău pentru 2009

Sursa: INFO-PRIM NEO

INFO-PRIM NEO

Foto: INFO-PRIM NEO

2009-01-23/17:03 Aleşii locali din Chişinău au păreri contradictorii despre bugetul municipiului pentru 2009, votat joi, 22 ianuarie, în primă lectură. Cu 27 de voturi pro, CMC a susţinut propunerea consilierului PCRM, Tatiana Cuneţchi, de a majora cu 314 mln lei atât veniturile, cât şi cheltuielile bugetare, faţă de cifrele înaintate de primarul general. Astfel, şi la venituri, şi la cheltuieli, bugetul pentru anul în curs este de 1,790 mlrd lei, transmite Info-Prim Neo.

Mihai Ghimpu, preşedintele PL crede că „majorarea bugetului cu 300 de mln este o decizie populistă în preajma alegerilor parlamentare”. „Tot timpul CMC cere de la primar. Odată ce majoritatea formată în consiliu votează un buget ireal, trebuie să-şi asume responsabilitatea politică. Fiindcă atunci când banii n-o să vină în buget, pentru că nu au de unde să vină, se vor reduce cheltuielile. Astfel, nu vor fi curăţate drumurile iarna, n-o să poată fi reparate acoperişurile şcolilor şi a grădiniţelor, n-o să fie măturate străzile. Dacă nu sunt venituri, de unde majorări?”, a declarat Ghimpu.

Oleg Cernei, consilier municipal, califică bugetul ca fiind „mai mult un deviz de cheltuieli pentru fiecare subdiviziune, decât un buget al municipiului”. „Un buget poate fi numit acela când o parte din venituri sunt alocate pentru investiţii capitale, pentru construcţia fondului locativ, pentru infrastructură. Din păcate, avem un buget de consum, repartizat pe diferite domenii. Problema constă în politica statului faţă de alocaţiile bugetare. Trebuie modificată conceptual politica financiară prin care municipiului Chişinău să-i revină cel puţin 50% din acumulările pe care le face în bugetul de stat, aşa cum se procedează în alte capitale din lume. La noi este o discriminare faţă de municipiul Chişinău, deoarece pentru capitală se alocă numai 2 mln de lei. Aceasta este o sfidare şi o batjocură faţă de administraţia locală”, a declarat Cernei.

Alexandru Tănase, liderul fracţiunii PLDM, susţine că bugetul adoptat în această formulă „este o aventură, un document lipsit total de simţul realităţii”. „Am avut mari rezerve că vor fi posibilităţi de a acumula sursele stipulate chiar şi în varianta propusă de primarul general, dar cu atât mai multe dubii avem că acest lucru o să fie posibil de acumulat acum, când au fost adăugate încă 300 mln lei. Este o acţiune a fracţiunilor PCRM, PPCD şi PSD împotriva primarului general, deoarece el va fi obligat să execute acest buget, dar preţul pentru aceste acţiuni iresponsabile o să-l plătească toţi locuitorii municipiului Chişinău”, a spus Tănase.

Dorin Chirtoacă, primarul municipiului Chişinău a spus despre creşterea veniturilor şi a cheltuielilor cu 300 de mln că „este prea mult în condiţiile actuale”. „Cele mai optimiste scenarii nu arată un asemenea flux financiar în cadrul Primăriei. Este bine să plecăm de la prognozele specialiştilor şi, în cazul în care vom avea mai mulţi bani, vom putea să-i redirecţionăm după aceea. Riscul este să fie utilizaţi mai mulţi bani pentru acoperirea pretinselor datorii la „Termocom” şi executarea unor decizii de judecată date abuziv. Ulterior gruparea majoritară ar putea să utilizeze banii nu pentru dezvoltarea municipiului, ci pentru a facilita situaţia unor monopolişti precum este Termocom. Bugetul trebuie să fie unul corect, bazat pe surse reale de venit”, a adăugat edilul.

Bugetul urmează să fie votat şi în a doua lectură. Deocamdată nu a fost anunţată data şedinţei.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: