Trebuie să ne aducem aminte că în campania electorală am făcut nişte promisiuni. Interviu Info-Prim Neo cu Oleg Cernei, consilier municipal

Sursa: INFO-PRIM

Oleg Cernei2009-01-06/08:03 – În 2008 Consiliul municipal Chişinău a avut două majorităţi decizionale. Cum apreciaţi eficienţa fiecăreia dintre ele?

– Coaliţia majoritară din 2007, formată din Alianţa Moldova Noastră, Partidul Liberal, Partidul Liberal Democrat şi Partidul Social Democrat, a reuşit să aleagă în funcţie viceprimarii, pretorii, vicepretorii, să creeze o atmosferă de lucru în cadrul Consiliului Municipal Chişinău (CMC). Au fost stopate anumite activităţi ilegale privind înstrăinarea patrimoniului public municipal. Cred că eram într-o situaţie favorabilă în ceea ce priveşte respectul cetăţenilor faţă de CMC. Aveam o imagine, chiar dacă pe undeva au fost şi situaţii conflictuale. Noi ne-am declarat o coaliţie deschisă, transparentă pentru cetăţeni. Şedinţele erau publice, putea să vină oricine doreşte să asiste la şedinţele CMC.

A existat un factor care a dus la destrămarea coaliţiei – faptul că în coaliţie au venit nişte persoane care nu aveau nici un interes s-o întărească.

Social-democraţii, în frunte cu Eduard Muşuc, au folosit acea coaliţie foarte viclean şi foarte şmecher pentru a-l aduce în funcţie pe Igor Lupulciuc drept viceprimar, un pretor la Ciocana – d-na Galina Bostan, şi un vicepretor – Boris Prepeliţă, la Botanica. Acesta a fost scopul lor meschin de grup. Dânşii au trădat şi au făcut altă coaliţie, prin care comuniştii, social-democraţii, creştin-democraţii şi umaniştii au format o nouă majoritate în CMC. Aceasta a venit cu ajutorul poliţiei, fiindcă Muşuc a fost ales cu escorta poliţiei care a înconjurat toată sala şi Primăria. S-a format nu o coaliţie, dar o maşină de vot, de fapt. Astfel s-au înstrăinat mii de hectare de pământ, printr-o lipsă totală de transparenţă s-au modificat toate comisiile de specialitate, foarte mulţi consilieri au fost scoşi din comisii, iar Muşuc, comuniştii şi PPCD-iştii sunt în toate comisiile şi în consiliile de administraţie ale societăţilor pe acţiuni care aparţin municipalităţii.

Comuniştii au ştiu să-l pună din umbră pe Eduard Muşuc în funcţie, pentru ca prin intermediul său să facă un abuz faţă de primarul general şi să creeze această dualitate de putere în CMC, inclusiv prin formarea aparatului preşedintelui Consiliului.

În această coaliţie comuniştii nu au funcţii, n-au viceprimari, pretori, vicepretori sau preşedinţi de Consiliu. Ei manipulează foarte bine cu Muşuc. Asta este adevărata faţă a acestei majorităţi.

– Cum credeţi că au evoluat relaţiile dintre CMC şi Primarul general pe parcursul anului şi care au fost efectele pentru chişinăuieni?

– Relaţia dintre primar şi CMC trebuie să se bazeze pe atribuţiile stipulate în Legea cu privire la Administraţia Publică Locală şi Legea cu privire la statutul municipiului Chişinău. Trebuie să existe nişte relaţii de parteneriat. Din păcate, acestea sunt critice, negative, există acest ping-pong între primar şi majoritatea „comunisto-ppcd-isto-social -democrat-umanistă”. În urma acestor conflicte interminabile, imaginea pe care a avut-o CMC după alegerile locale din 2007, când oamenii au avut încredere, au investit o speranţă în cele două părţi ale administraţiei locale, din păcate, a avut de suferit.

Nu există o agendă comună de priorităţi, nu există un parteneriat. Comuniştii, prin formarea aparatului preşedintelui CMC, au creat o dualitate de putere. Starea de nesupunere a unor şefi de direcţie faţă de primarul general este o încălcare foarte gravă a legislaţiei. Asta nu este normal.

Oamenii deja au un dezgust faţă de şedinţele CMC, faţă de spectacolele de prost-gust din Consiliu – cel cu lacătele, show-urile despre prezentarea sau neprezentarea proiectelor de decizii cu privire la aprobarea unui nou tarif, memorandumul, prin intermediul căruia Muşuc negociază în numele CMC cu Moldovagaz, Termocom, neavând nici un drept să facă acest lucru. Muşuc merge la preşedintele Voronin şi la premierul Greceanîi şi discută cu ei problemele municipale, neavând nici o competenţă. Astfel, se neglijează instituţia care se numeşte „primarul general”, indiferent cine-i el. Primarul capitalei este, totuşi, o persoană politică care reprezintă interesele chişinăuienilor. Şi primarul greşeşte atunci când ignoră participarea la şedinţele CMC. Acesta trebuie să stea în capul mesei, alături de Muşuc, pentru a interveni ori de câte ori este necesar. Prin refuzul acesta, primarul s-a autoizolat.

– Ce este în stare să facă fracţiunea Dvs. şi Consiliul în ansamblu pentru ca în 2009 lucrurile să meargă mai bine în capitală?

– Trebuie să ne aducem aminte că în campania electorală am făcut nişte promisiuni. Acum, în preajma campaniei electorale, consilierii nu trebuie să pună interesul electoral, indiferent din ce partid este, mai presus decât cel al locuitorilor municipiului. Foarte mulţi dintre colegii consilieri sunt vicepreşedinţi sau preşedinţi de partide. Devine foarte clar că aceştia îşi vor folosi mandatul de ales local pentru promovarea intereselor partidului. Din păcate, pe noi ne preocupă mai tare imaginea politică decât rezolvarea problemelor cetăţenilor. Trebuie să formăm un birou permanent al CMC, să adunăm toată lumea de la toate fracţiunile, să găsim un consens, fiindcă ne aşteaptă încă 2 ani de guvernare.

Advertisements

One Response to Trebuie să ne aducem aminte că în campania electorală am făcut nişte promisiuni. Interviu Info-Prim Neo cu Oleg Cernei, consilier municipal

  1. petru ciolpan says:

    Mare pacat ce se intampla in ziua de azi la noi. Speram totusi la un viitor mai bun, poate alegerile din 2009 vor aduce o schimbare. Oleg mult respect pentru tine si ceea ce faci in consiliul municipal.Mult succes!!!

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: