Bulevardul Renaşterii din capitală şi-ar putea schimba denumirea în bulevardul Renaşterii „Grigore Vieru”

Sursa: INFO-PRIM NEO

bvd.renasterii2009-01-21/17:26 Bulevardul Renaşterii din capitală şi-ar putea schimba denumirea în bd. Renaşterii „Grigore Vieru”. „Am venit cu această idee care a fost acceptată de principiu atât de primar (Dorin Chirtoacă – n.r.), cât şi de Mihai Cimpoi (preşedintele Uniunii Scriitorilor din Moldova – n.r.)”, a declarat pentru Info-Prim Neo Oleg Cernei, consilier municipal din fracţiunea AMN.
„Nu cred că Grigore Vieru şi-ar fi dorit ca prin redenumirea unei străzi să provoace un conflict. Acest lucru nu este luat în calcul de cei care propun ca str. Puşkin să fie redenumită Grigore Vieru”, a mai spus consilierul.
Pe 22 ianuarie, la şedinţa Consiliului municipal Chişinău, consilierul AMN va propune redenumirea bulevardului.
„Astăzi (21 ianuarie) vom discuta acest lucru în Consiliul Uniunii Scriitorilor. Consiliul cred că va împărtăşi ideea. Va fi amplasat şi un bust al poetului”, a confirmat Mihai Cimpoi.
Redenumirea străzilor din municipiu ţine de CMC, iar amplasarea bustului – de Guvern.

Advertisements

9 Responses to Bulevardul Renaşterii din capitală şi-ar putea schimba denumirea în bulevardul Renaşterii „Grigore Vieru”

 1. Alina says:

  D-le Cernei, cu tot respectul, dar de ce strada Puskin sa nu fie schimbat in Grigore Vieru?

 2. Alina says:

  Apropo, Puskin ne-a facut tigani, iar noi il rasplatim cu demunirea unei strazi chiar in centrul capitalei!! Cum se poate???

 3. olegcernei says:

  Alina, scuze pentru raspuns intirziat, dar am fost foarte, foarte ocupat azi:

  Grigore Vieru a fost un om modest si tolerant. Decizia de a numi o strada in numele marelui poet va fi propusa de Uniunea Scriitorilor, Primaria Chisinau si familia Vieru. Vom fi obligati sa respectam decizia familiei celui care fiind intrebat daca santeti al doilea Eminescu a raspuns, nu eu sint o lacrima a lui.

  Merci.

 4. Sergiu Cretu says:

  D-ul Oleg. Va cunosc de pe bancile studentiei. Ma mindresc cu verticalitatea si onestitatea Domniei Voastre. N-am gindit niciodata, ca din viltorea grevelor studentesti de altadata, va ve-ti mentine onest si virtos, intr-o tara, unde totul se vinde si totul se cumpara. Parerea mea e ca, suntem, totus, romani: d-l Puskin e o valoare f. mare in cultura mondiala, dar nu-i al nostru. Spre rusinea mea: pot sa recit versuri din ” Ruslan si Ludmila” cu duiumul, dar din Eminescu – mai putin, din Gr. Vieru: – si mai … ceva din ”Albinuta” si din fostul ”Abecedar” sovietic. Consider ca, anume str.Puskin merita sa fie re-numita in strada Gr. Vieru, nu bul. Moscovei, nu bul. Renasterii: – vorba lui M.Eminescu: – A rosti numele Basarabia e a te opune domniei Russiei. Las-sa sufere paginii. Ei ne-au dorit peirea, ei sa dispara. Nu-s Rassist, dar trag la ai mei. Scuze.

 5. Natalia says:

  Dle Cernei, daca bd. Renasterii va fi redenumit, cum se va incadra acolo monumentul comsomolistilor? Credeti ca vor accepta… ca acesta sa fie lichidat sau mutat in alt loc? Imi pare rau ca se speculeaza chiar si cu moartea lui Vieru, se face campanie electorala. Din pacate, cand sunt in viata statul nu-i ia in seama, caci persoane de valoare mai avem. Multi sunt batrani si daca nu-i sustin copiii traiesc in mare saracie. Si de la stat ce primesc? O pensie de vreo 500 de lei.

 6. spar_tak says:

  Bu-dul Renasterii e foarte trist si pustiu, doar masini in viteza pe el… nu va doare sufletul? mai cautati ceva poate gasiti..ceva ce nul va supara pe marele nostru poet!!!

 7. spar_tak says:

  B-DUL Moscova e cel mai potrivit , cred ca Luskov si Putin nu se vor supara, si Puskin nu se va certa cu G.Vieru.

 8. basarab says:

  Nu mi se pare potrivita aceasta propunere, daca tot va temeti sa skimbati denumirea strazii Puskin, mai bine ati skimba denumirea blvd Moscova, unde am inteles ca a si locuit G. Vieru. Nu mi se pare corect sa avem strazi in Chisinau cu nume de orase din alte tari, atata timp cat in respectivele orase nu sunt strazi cu numele Chisinau pe baza de reciprocitate. Si aceste strazi corespondente ar trebui sa aiba importanta cat mai egala, sigur, raportat la dimensiunile orasului respectiv. Apropo, de kestia asta, cate orase cu denumiri de strazi legate de denumirea Chisinau cunoasteti? Succese.

 9. spar_tak says:

  Am fost la Bucuresti si de mirare…m-am plimbat cu mindrie pe b-ul CHISINAU

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: