Moldovenii plătesc cîte 3000 de euro ca să trăiască împreună – părinţi şi copii.

trafic_copii2Zilele acestea poliţia moldovenească a raportat despre un caz de scoatere ilegală a unor minori din ţară. Aşa interpretează dumnealor dosarul, deşi, stai şi te gîndeşti, ce fel de ţară mai e şi asta, dacă zilnic cineva încearcă să fugă din ea, nu la figurat, la propriu. Unii fug peste Prut, alţii peste Nistru, unii cu avioanele, alţii ascunşi în roata de rezervă. Iar un partid cam răsuflat de la Chişinău flutură cu lozinca „Moldova – ţară de succes”. Să te cruceşti, nu alta. Aşadar, la Leuşeni a fost oprit un microbus în care mergeau moldoveni cu acte în regulă şi cu vize aplicate pentru Schengen. Între pasageri erau şi cîţiva minori, copii de la 9 la 17 ani. Fireşte, adolescenţii au minţit că merg în Ungaria la odihnă. În realitate, mergeau la părinţi în Franţa. Acolo muncesc, acolo gîştigă. Ei bine, omul care le-a aranjat deplasarea, acuma riscă între 7 şi 12 ani de puşcărie, pentru că autorităţile noastre s-au angajat plenar să lupte cu traficul de fiinţe umane şi ajung pînă la ridicol. Vorba vine, în lupta pentru pace nimeni nu va rămîne în viaţă. Am ajuns la teatrul absurdului, moldovenii plătesc cîte 3000 de euro ca să trăiască împreună – părinţi şi copii. Să admitem că, potrivit Codului Penal, cel care organiza ieşirile din ţară, contra plată, comitea o infracţiune. Probabil. Dar, infracţiunea lui constă, de fapt, în reintregirea unor familii. Poate încercăm să privim lucrurile puţin altfel. Să-şi închipuie măcar pentru o clipă domnul judecător, procuror sau poliţist de frontieră că nu poate fi alături de copilul său. Cîţi bani ar da pentru ca familia lor să fie o familie sănătoasă. Înţelegem că există nişte reguli pe lumea aceasta. Dar regulile şi legile nu tot oamenii vii le fac? E mai bine dacă aceşti copii stau la bunici, umblă brambura prin mahala, fură, cerşesc, decît să fie alături de mama şi tata? Cine poate răspunde la aceste întrebări deloc filosofice? Sute de mii de copii din Moldova au părinţi peste hatare. Educaţia lor se face duminica, pe mobil, cînd sună mama sau tata. E o tragedie naţională. E un prăpăd umanitar, cine vrea să înţeleagă unde ne-am pomenit. Cel mai simplu e să bagi pe cineva la puşcărie. Şi cu asta ai raportat Europei că lupţi înverşunat cu traficanţii de personae.

Advertisements

8 Responses to Moldovenii plătesc cîte 3000 de euro ca să trăiască împreună – părinţi şi copii.

 1. Ion Bargan says:

  Cel mai probabil, în anchetă se va ține cont de partiucularități la care va-ți referit. Faptul că legea este aplicată selectiv trebuie să deranjeze. Au fost cazuri când s-a trecut vama și cu documente false, obiecte interzise etc.

 2. Radon says:

  Citind articolul dat, mi-am adus aminte de filmul “12 angry man” … Poate daca avea sa fie regulile de dobindire a vizei ori a cetateniei a statului dat mai simplu, poate acei copii nici nu m-ai apelau la astfel de persoane. E dureros sa vezi ca acum toti incearca sa isi atraga copii de partea lor in tarile in care traiesc,, dar la moment sunt multe persoane afectate de criza care se intorc inapoi in Moldova si nu au in continuare cu ce hrani familia. Iar guvernarae ros-oranj se gindesc numai la propriile odrasle… 😦

 3. Webber says:

  Super articolul de fata.e o drama cred nationala..a RM.poate se vor gasi si ochi si urechi care sa vada adevarul..

 4. vasile says:

  Bravo Oleg, şi felicitările mele penru crearea blogului.
  Sunt sigur că vom afla ştirile din prima sursă cît de obiectiv, şi rapid posibil.
  La mulţi ani………..

 5. Mihail C. says:

  Pe acei ce iau 3000 de euro, trebuie de la taiat capetele. Citi din astea si-au facut averi si palate numai pe seama nevoilor oamenilor. Si se mai numesc “Businessmani” rusine. Politia tre sa lupte cu acesti tilhari, care trimiteau autocare cu oameni, de pe care luau cite 4000 de euro, dar de fapt cheltuiau pe vize si mita cam 400 de caciula. Va dati seama la un autocar de 40 de oameni citi bani au facut? Da ei au trimis sute de autocare. “Firme de turism”. Interesant cum dorm asa oameni noptile????

 6. Ala Starcu says:

  Domnule Mihai, dar cati sunteti dispusi sa dati ca copiii d-stra sa fie impreuna cu d-stra? Daca eram astazi in Europa, mai era cineva care sa estoarca acesti bani? Pestele de la cap se strica.

 7. sandu says:

  eu personal am platit multi bani,numai ca sa am copilul alaturi,si i-am multumit din tot sufletul persoanei care a aranjat toata afacerea asta,pentru ca de fapt fiecare isi da seama la ce risc se merge,pentru asta si costul este mare.sunt de acord cu Oleg pe toata suta!!!

 8. AlexProdan says:

  sandule , daca nu te simti cu musca pe caciula pentru ca ti-ai reintregit familia atunci e cazul sa intrebam pe legiuitori despre calitatea legilor puse in aplicare in defavoarea poporului.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: