„Moldova-Gaz” anunţă că va închide robinetul

Sursa: Natalia Hadârcă – Ziarul Timpul

În timp ce consilierii se ceartă,

Robinetul Moldova Gaz „Moldova-Gaz” anunţă că va închide robinetul”

Chişinăul este în pragul unei noi crize termoenergetice. Ieri, SA „Moldova-Gaz” a anunţat că este hotărâtă să limiteze livrarea de gaze naturale către SA „Termocom”, în cazul în care autorităţile municipale vor continua să încalce obligaţiunile asumate în Memorandumul privind depăşirea crizei termoenergetice, votat la 11 noiembrie de către PCRM, PPCD şi PL.

În replică, primarul Dorin Chirtoacă a declarat, în faţa ziariştilor, că primăria nu va ceda în faţa presiunilor din partea „Moldova-Gaz”, „Termocom” şi guvern care, de fapt, este un şantaj aplicat populaţiei. El a mai spus că învinuirile pe care le aduce „Moldova-Gaz” sunt neîntemeiate şi abuzive, prin ele dorindu-se ca „chişinăuienii să fie ostaticii unei politici de evaziune financiară, practicată de guvern”. Potrivit lui Chirtoacă, primăria nu are datorii faţă de „Termocom”, căci la sfârşitul lui 2007 societatea a înregistrat profituri. „Termocom” a introdus abuziv în tarif circa 200 mln. lei, prin aceasta umflând preţul la agentul termic. Primăria este categoric împotriva majorării tarifului la căldură, căci cheltuielile reale arată că sunt acoperite toate costurile de producţie şi distribuţie pe baza actualului tarif. Consumatorii achită integral facturile la căldură. Or, „Termocom”-ul are relaţii contractuale cu consumatorii şi este obligat să furnizeze agent termic. Stabilirea tarifului nu are nicio legătură cu furnizarea agentului termic”, a menţionat primarul. La întâlnirea cu presa au fost prezenţi şi câţiva consilierii municipali, care au şi părăsit şedinţa CMC în acest scop. Valeri Klimenko şi Oleg Onişcenko s-au aşezat lângă primar şi, împreună cu colegii lor comunişti, pepecedişti, umanişti şi pesedişti, şi-au tot exprimat dezacordul cu cele expuse de acesta. Supărat, Chirtoacă a plecat. Locul lui a fost imediat ocupat de Eduard Muşuc, care a combătut declaraţiile primarului.

Solicitat de TIMPUL să comenteze starea de spirit din CMC, Oleg Cernei ne-a declarat că „nici primarul şi nici preşedintele CMC nu au dreptate atunci când aruncă săgeţi unul împotriva altuia. Acum e important ca noi să analizăm situaţia vizavi de acest Memorandum, inclusiv ajustarea tarifului. Trebuie să facem o şedinţă „deîndată” şi să discutăm la modul cel mai serios, pentru că show-urile la care asistăm sunt de prost gust şi, în consecinţă, vor avea de suferit cetăţenii”.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: